ik hou van brabantUit een eerder onderzoek van Parship kwamen we al tot de conclusie dat de Belgen iets vergevend gezinder zijn qua het accent van hun date. Om hier toch wat dieper op in te gaan heeft Parship opnieuw een onderzoek gedaan en ditmaal met meer vragen over het accent van singles. Hieruit is gebleken dat bijna een kwart van alle mensen in Nederland graag een single heeft die de zachte G spreekt. Ook het Vlaamse accent kan rekenen op veel goedkeuring, 17% van de Nederlandse singles vindt dit accent van onze zuiderburen charmant.

Dat de zachte G populair is blijkt ook nog eens uit het feit dat 10% van de Nederlandse singles het Limburgs op plek vier zetten waarbij de derde plek voor de hardere Amsterdamse tongval gaat. De verschillen met andere accenten zijn groot gezien geen enkel ander accent boven de 10 procent uit komt. Overigens wordt onze liefde voor het Vlaamse accent onbeantwoord, nog geen 5% van de Belgische singles vindt een Hollandse uitspraak charmant klinken.

Overigens zijn het Westlands, het Gronings en Drents het minst populairst onder de Nederlanders, waarbij Drents en Gronings net nog de 2% halen haalt het Westlands dit niet met 1,8%. Het Twents, Haags en Achterhoeks klinken ons al niet veel beter in de oren met ieder rond de 3%. Het Utrechts en Rotterdams blijkt dan wel weer populairder met ieder een score rond de 6%. Uit eerder onderzoek was al gebleken dat de helft van de singles in Nederland het accent belangrijk vindt bij hun date. Ongeveer 48% van de singles zal hard wegrennen als het accent hun niet goed in de oren klinkt.

De volledige resultaten:

Brabants 24,7 %
Vlaams 17,1 %
Amsterdams 12,3 %
Limburgs 10,2 %
Utrechts 5,6 %
Rotterdams 5,6 %
Fries 4,9 %
Leids 4,2 %
Achterhoeks 3,2 %
Haags 3,2 %
Twents 3,1 %
Drents 2,1 %
Gronings 2,1 %
Westlands 1,8 %