tinderIn de afgelopen twee jaar kwam daar opeens een geheel nieuwe trend aan op het gebied van Internet Dating. De app Tinder, onder andere beschikbaar voor de iPhone en Android, groeide enorm aan populariteit en vooral de mensen die een beetje tot de ‘internet date’ generatie van tegenwoordig behoren hadden hem allemaal wel op hun telefoon staan. Iedereen swipte naar hartelust de matches die leuk leken naar links, op de hoop dat de ander hetzelfde deed. Een vlug gesprekje later en je had vaak al een leuke date! Toch lijkt Tinder de laatste tijd erg hard aan populariteit te verliezen. Dus rijst langzaam de vraag: is de internet-hype die Tinder was nog wel relevant? Zijn er inmiddels betere opties dan Tinder te vinden of blijft de app toch nog interessant voor het zoeken van leuke nieuwe dates?

Hoe Tinder onstaan is, en snel populair werd.

In augustus van 2012 zag Tinder voor het eerst het levenslicht. Na een pilot op college’s in Amerika (zoals Facebook ooit ook begon) begon de app snel aan populariteit te winnen. Bedacht door een team van vijf man, waaronder Sean Rad en Joe Munoz, wist de app al snel awards te winnen zoals de begeerde TechCrunch award voor ‘Beste nieuwe Startup van 2013’.

Het idee was (en is) simpel. Je maakte je Tinder account aan, automatisch gevuld door foto’s en informatie vanuit Facebook en kon daarna de omgeving af gaan scannen voor potentiële matches. Had je interesse in de ander dan ‘swipete’ je diegene simpelweg naar links en als de ander diezelfde interesse als jou had dan ontstond er automatisch een match en werd direct mogelijk om gesprek met diegene te beginnen.

De populariteit van de app rees al snel de pan uit. Mensen hielden van het simpele concept om elkaar gewoon snel te kunnen liken en daarna, als bleek dat men interesse in elkaar had, direct aan de slag te kunnen met een leuk gesprek. Binnen de kortste keren wist Tinder, dankzij de mobiele generatie van tegenwoordig, de #1 dating app in de wereld te worden en hiermee het gebruik van vele andere populaire datingsites en apps te overtreffen.

En toen moest er geld verdiend worden…

Een ander groot voordeel wat meewerkte aan de populariteit was natuurlijk dat de app gratis in het gebruik was. Daten kon vanaf nu gewoon vanuit je luie stoel, of zelfs het toilet als je dat wilde. Simpelweg een beetje swipen en je had al snel een match. Toch begonnen eind 2014 de geruchten dat Tinder een betaalde variant zou krijgen met extra opties.

Opties zoals het kunnen bepalen van je start locatie (handig als je op vakantie wil gaan en alvast wat wil swipen op je nieuwe locatie) of de optie om een vorig profiel terug te halen als je toch wat te snel iemand had weggeswiped. Onder de noemer ‘Tinder Plus’ werden de eerste testen uitgerold en men was redelijk positief over de nieuwe features die voor een deel van het publiek wel erg handig bleken te zijn.

Toen Tinder Plus uiteindelijk globaal uitgerold werd bleek er echter nog een extra dingetje bijgekomen te zijn, iets wat door het grote publiek gezien werd als de grootste irritatie aan het Tinder van tegenwoordig: beperkte likes. Opeens was de feature die Tinder juist zo interessant maakte ernstig ingeperkt en moest men gaan betalen voor het swipen, het levensbloed van de app.

En dan was het probleem nog niet perse dat men moest betalen maar we de bedragen die men bij Tinder in het hoofd had gehaald. De abonnementen kregen at random een bedrag per maand, waardoor de verschillen tussen de twee euro vijftig per maand tot wel dertig euro per maand lagen. En nu nog blijven deze verschillen bestaan. Zo lijkt het er bijvoorbeeld op dat als je boven de 30 bent je automatisch al bijna het dubbele betaald. Persoonlijk zouden we graag voor Tinder betalen, maar ook echt niet meer dan een twee euro per maand, en we denken dat de meeste mensen zo zullen denken.

Is Tinder dan nog wel interessant tegenwoordig?

Dit is dan toch wel de grote vraag. Hoe interessant is het nog om een profiel aan te maken bij Tinder en op zoek te gaan naar een match? Uit eigen ervaring lijkt het erop dat Tinder toch minder populair aan het worden is. Niet alleen omdat velen absoluut niet willen betalen voor een service die voorheen gratis was maar ook omdat Tinder toch wel een beetje een ‘slechtere naam’ heeft gekregen hierdoor. De app die ooit echt voor liefde en simpele hook-ups was draait nu grotendeels om geld en zal je elke dag weer proberen over te halen om een (naar onze mening) veel te duur abonnement op de service aan te smeren.

Gelukkig blijven er tegenwoordig nog altijd goede alternatieven bestaan. Zo blijft de site Badoo nog altijd een zeer goede optie die, ondanks betaalde mogelijkheden, veel meer ruimte biedt voor het vinden van nieuwe dates. Daarnaast heeft de site vaak minstens zoveel potentieel als Tinder zelfs en is er ook een mobiele app voor Badoo te vinden.

Daarnaast lijkt het, als je in ieder geval echt serieus bent over het vinden van je date, dat een specifiekere dating site vaak toch nog altijd beter werkt. Tinder wordt door velen ook vooral als een spelletje gezien met de gedachte ‘hoe interessant ben ik nog?’. Een specifiekere dating site zal vaak veel beter werken dan gezien men allemaal serieus op zoek is.

Tinder zal nog een tijdje enigzins relevant blijven maar zal met de huidige koers langzaam gaan zakken in populariteit. Gelukkig biedt het internet genoeg goede mogelijkheden naar Tinder, zoals het nog altijd groeiende Badoo.