veiligheid tijdens datingOnline dating is tegenwoordig een van de meest populaire dingen om te doen op het internet en toch brengt dit ook gevaren met zich mee. Het is namelijk ook heel erg makkelijk om mensen voor de gek te houden via het internet en soms hoor je ook berichten in de media van mensen die via online dating mediums misbruikt zijn of problemen hebben gekregen.

Zo hebben we in het verleden mogen lezen over meisjes die verkracht waren op een date die via internet afgesproken was, meisjes die via Tinder door jongens werden misbruikt voor financieel gewin en homoseksuele mannen die opeens in elkaar geslagen werden toen ze op hun verwachtte leuke date kwamen.

En dit zijn maar een paar voorbeelden van waar het goed mis is gegaan in het verleden. Dit wil natuurlijk niet zeggen dat het iedereen zal overkomen (het ergste wat de meeste gebeurd is dat de ander niet komt opdagen) maar hoe zorg je er ├╝berhaupt voor dat je dit soort situaties voorkomt?

Kijk uit met fakers!

Het begint allemaal natuurlijk op de datingsites zelf. Hoe voorkom je dat je je tijd investeert in een faker en niet op date gaat met iemand die helemaal niet bestaat. Er zijn namelijk mensen die een profiel aanmaken en zichzelf voordoen als een ander om uiteindelijk niet op te komen dagen, voorbeelden hiervan kun je bijvoorbeeld zien bij het programma Catfish van MTV.

Er zijn gelukkig een paar truucjes om te voorkomen dat je met een faker op date gaat. Als eerste is het altijd slim om een telefoonnummer te vragen aan de ander. Door deze toe te voegen en op Whatsapp te kijken kun je kijken of de profielfoto daar al overeenkomt met diegenen waarmee je praat op de datingsite. Als je dan daadwerkelijk een date hebt afgesproken moet je vooral niet bang zijn om even te bellen. Op die manier heb je al een stem gehoord en als ze niet op willen nemen klopt het misschien al niet.

Een andere vorm van verificatie is de ander vragen een foto van henzelf te maken met daarbij een briefje met daarop de naam & datum geschreven. Zo kun je snel zien of diegene echt is. Al raden we niet aan dit standaard te doen, alleen als je al een vermoeden hebt dat er iets niet in de haak zit.

Dit geeft je vaak meteen een indicatie hoe serieus de ander daadwerkelijk is, al zal het geen garantie zijn dat diegene daadwerkelijk op de date komt opdagen. Mocht je overigens echte vermoedens hebben dat het zich toch een faker betreft zijn er altijd mogelijkheden (op iedere datingsite) om fake profielen aan te geven, doe dit dan ook; dit bespaart anderen leed in de toekomst.

Je eigen veiligheid.

Als je uiteindelijk op date komt, en de ander heeft de fakerstest doorstaan zorg er dan voor dat anderen weten dat je op date gaat. Laat je vrienden weten dat je gaat daten en vooral ook met wie (geef ze gegevens). Je kunt dan bijvoorbeeld afspreken met je vrienden dat ze je heel even bellen een half uurtje nadat de date begint om te controleren of alles in orde is en hoe het gaat.

Hierbij is het ook niet erg om het telefoonnummer van je eigen date door te geven aan je vrienden. Mocht jezelf even niet bereikbaar zijn en het vermoeden is er dan zijn er tenminste nog handvaten. Niet paranoide over zijn, jou eigen veiligheid staat voorop!

Mocht alles goed gaan dan kun je gelijk verder gaan met genieten van je nieuwe date. Bijkomend voorbeeld van dit telefoontje is overigens dat als de date totaal niet is wat je ervan verwachtte je meteen een excuus kun verzinnen om weg te komen bij je date. Even een vriend of vriendin laten bellen heeft dus vaak dubbel nut: Je veiligheid en je hebt altijd een manier om weg te komen bij een date als het het toch echt niet is.

Conclusie

Er zijn dus goede mogelijkheden om te voorkomen dat jij een volgende krantenkop wordt! Ben je overigens nog altijd op zoek naar je volgende date? Kijk dan eens onze dating reviews na of gebruik de Dating Vergelijker van ons om een leuke dating site te vinden!